Welke sproeiers moet ik gebruiken voor mijn paardenbak?

De keuze sproeier voor een paardenbak hangt in eerste instantie af van de maat van de bak. Ook is de pomp van zeer groot belang. Ben je al in bezit van een pomp, dan is het goed te weten hoeveel capaciteit deze heeft en welke waterdruk daarbij aanwezig is. De meeste sproeiers functioneren het mooist met een waterdruk van tussen de 3 en 5 bar

Standaard paardenbakken

Een standaard 20 x 40 paardenbak wordt meestal voorzien van de Rainbird 5004 pop-up sproeier. Dit is een robuuste sproeier die eenvoudig aan de omheining te bevestigen is met een buisklem 50 mm. De sproeier heeft een bereik van ongeveer 14 meter in straal. Bij een opstelling met 6 sproeiers heb je voldoende dekking met een mooie overlap van de sproeiers. 

Grote paardenbakken

Voor de grotere paardenbakken zijn de Rainbird 6504, 8005 en de Hunter I-40 een goede optie. Deze sproeiers hebben een groter bereik, maar hebben ook een groter verbruik. Dit is een belangrijk punt van aandacht. Dit verbruik neemt bij de grotere sproeiers snel toe, wat betekent dat je hiervoor ook een grotere pomp nodig hebt, of kleinere groepen moet maken. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om per 2 sproeiers te beregenen. Je verdeelt de paardenbak dan in zones waardoor je minder capaciteit van een pomp hoeft te vragen. 

RVS stijgbuis sproeier

Voor nu hebben we het alleen over pop-up sproeiers gehad die voor de paardenbak gebruikt kunnen worden. Voordeel van deze sproeiers is dat deze na een beregening weer naar beneden in de body zakken. De sproeiers zijn zo minder zichtbaar, minder gevoelig voor vandalisme en zijn tevens in RVS uitvoerbaar. Dit laatste geldt voor de stijgbuis. Dit is het gedeelte dat bij een pop-up sproeier omhoog komt zodra er druk op de sproeier komt te staan. RVS is slijtvast en minder gevoelig voor opstuivend zand vanuit de paardenbak.