Welke nozzle moet ik kiezen voor mijn pop-up sproeier?

Wanneer je een pop-up sproeier aanschaft zitten er in de meeste gevallen nozzles bijgeleverd. Nozzles zijn de sproeikopjes die je op de sproeier kunt plaatsen en de sproeiafstand van de pop-up sproeier bepalen. 

Welke nozzle heb ik nodig?

Als je weet waar een sproeier komt te staan, dan weet je meestal ook welk bereik er gewenst is en in welke hoek de sproeier moet beregenen. Als je dan ook nog ongeveer weet welke waterdruk er bij de sproeier aanwezig is, dan kan je de juiste keuze voor een nozzle maken. De waterdruk kan je berekenen wanneer je de totale waterafgifte van de sproeiers weet. Maak je gebruik van de waterleiding dan zal de waterdruk rond de 2 a 3 bar zijn bij een afname van ongeveer 1200 liter per uur. Bij een pomp moet je kijken naar de pompcurve van de pomp. Hoe meer water je vraagt van de pomp, hoe lager de waterdruk zal zijn. Met deze gegevens kan je in een sproeitabel van de nozzle kijken welke nozzle je nodig hebt per sproeier. 

Sproeitabel

Op onze website vind je bij iedere nozzle een sproeitabel. In de tabel wordt aangegeven welke sproeiafstand, sproeihoek en waterverbruik een nozzle heeft bij een bepaald waterdruk. De sproeiafstand wordt bijna altijd aangeduid in een straal gemeten vanaf de sproeier. Het verbruik wordt meestal aangegeven in liter per uur of per minuut. De waterdruk wordt aangegeven in bar of PSI.