De diameter keuze van drainage is onder andere afhankelijk van de mate van overlast, de grootte van het oppervlakte en type grond. Door je situatie goed in kaart te brengen, kun je eenvoudig de juiste maat drainage kiezen.
Mate van overlast
Bij veel overlast kan je ervoor kiezen om een iets kleinere diameter te kiezen en de afstand tussen de stroken drainage te verkleinen. In de regel is het niet nodig om de tussenruimte kleiner dan 2 meter te maken.
Oppervlakte
Drainage 80 mm is de meest gekozen diameter bij middelgrote oppervlaktes (100 m2). Bij kleinere oppervlaktes is drainage 60 mm een goede keuze (10 - 50 m2).
Type grond
Heb je kleiachtige grond dan is dat meestal een garantie voor wateroverlast. Deze moeilijk doorlaatbare grond zorgt ervoor dat water lang kan blijven staan. In die situatie wil je ervoor zorgen dat je een grote afvoercapaciteit hebt en kan je beter voor een grotere maat drainage kiezen, 80 mm of groter.
Goed te weten is dat je eigenlijk niet voor een te grote diameter kunt kiezen. Twijfel je over de diameter, kies dan altijd voor één maat groter. Met een 80 of 100 mm drainage zit je eigenlijk altijd goed.
Drainage voor de afvoer bij een rieten dak
In deze situatie leg je meestal maar 1 strook drainage langs de woning voor de afvoer van het regenwater. In die situatie kan je het beste kiezen voor een drainage 125 mm of groter.